Посветено на баща ми и на всички безнадеждно болни и обречени хора,
които намираха и намират сили да вървят напред, бореха се и продължават
да се борят, макар че е безсмислено.
"И само мисълта, че има смърт,
все още ни помага да живеем."
Ум. Саба
Смъртта изплете черна люлка и залюля
ме тягостно очакване. Аз знам, ще дойде
краят, но бързо, колко бързо, неусетно
отлитат дните преброени и оставят
призраци, стопени в сянката на
миналото, стопени като мене... А боря се
за всеки ден и час, за няколко минути
само, за малка глътка въздух и живот,
ала времето лети,
не спира,
изтича,
топи се,
умира...
Наоколо витае някакво усещане за смърт, за зло
и ето, виждам, до съседното легло застанала е Костеливата.
Тя чака търпеливо. И днес е той, а утре - аз.
Искам да я спра, искам да извикам,
но нямам сили, нямам глас и няма
смисъл.
Това е може би най-страшното. Обаче в мене няма страх,
а само безплътни, хилави, болни, безумни надежди
да открадна часове или може би минута-две живот
и после пак борба, и очакването утре пак да се събудя.
Много болка и агония скрити са сред
гънките на белите чаршафи и хиляди тревоги носи
звънът на лошите вестители, звънът на телефоните.
Излишни тук са думите, излишни са иконите,
излишни сме и ние. Но дали?
Нали сме съществували, нали сме мразили и сме обичали
и колко много неизказани, недоразказани неща,
колко много хубави мечти и колко спомени
след всеки ще останат. За тях, за нас ли са сълзите,
от очите неведнъж отронени?
Но няма много плач. Има мъжка, всекидневна,
макар и обречена, спартанска борба, която оправдава целта.
Нека близките ни, нека хората ни помнят не така -
уморени, сломени призраци, изтлели приживе,
не гаснещи, отиващи си мъртъвци. Не, нека помнят ни
каквито сме били.
© Мария Цанева Todos los derechos reservados