Онази сила на живота, която тласка към летеж,
понякога завърта те в голгота и губиш светлия копнеж.
Душата тлее като въглен и мъчи се да изгори,
но има място на земята, което тялото държи.
Не спи... Копней и мисли си, че може би живей, не пей.
С ръце притискаш себе си в стената и мъчиш се да я рушиш,
но всъщност търсиш свободата, която кара те да полетиш.
И пак не спиш, потънал в сън.
А някъде зад блясъците на лъжите вън,
през леденото бялото стъкло поглежда те едно око.
Съдбата гледа те смирена и може би от глупостта ти е уморена,
и може би от безразличието ти е сломена,
но все още е с теб.
Като парченце лед топи се топлото сърце,
кръвта във вените тече и мислиш си, че всичко е добре...
Но, не!
Не е картината това,
а само фарс, една игра.
В която ти си мъничка пионка,
захвърлена от някой маратонка.
Оплиташ се във мислите си сам,
и някъде заровил своя срам,
отпиваш пак от черната отрова,
но туй не стига - искаш нова.
Лицето на живота ти се смее
и гледа те как в пламъци живееш,
но нямо е за твоя бяс и чака грешния ти час.
Минутата, в която ще забравиш
в какво си вярвал и обичал,
от какво си бягал и какво в ума си всеки ден си слагал.
Как думите добри си сричал
и от изкушенията си се отричал.
Тогаз ще прихне да се смее
напук и грозно ще звучи
- със пръст навярно ще те сочи,
говорейки за твоите мечти.
А те ще бъдат само сенки,
изхвърлени намачкани палта,
с които някога си се обличал и търсил си под камък любовта.
А тя ще бъде само във съня ти и може би ще бъде с теб добра,
но щом отвориш пак очите, пред теб ще бъде самота.
И плюейки към нищото, което те очаква,
ще търсиш малко светлина, която да те води в мрака,
като светулчена изплакана сълза.
© Людмила Стоянова Todos los derechos reservados