5 янв. 2007 г., 23:00

Арго 

  Поэзия
685 0 1

Безспирно плават аргонавтите:

напред и все напред, през бури и закани,

със плясък мощен на греблата,

с плющене на платната -

във зной и студ,

преследвани от мълнии и зверове коварни –

обръгнали,

с напукани ръце и морни стави,

очите им блестят болезнено от вглеждане във хоризонта:

- Колхида где е? Где е руното, агнецът?

 

... Сирените със песен пагубно красива

към глъбините необятни повлякоха двамина...

... Дузина паднаха, погубени от Сцила и Харибда...


Духът им неспокоен не смири се,

страстта по приключения не утеши се,

домът далечен в сънищата спомнят,

а блян наяве е мигът сегашен...


Съдбата има вкус на морска сол и вино,

Орфей докосва нежно струните вълшебни,

маслинен аромат палубата обгръща,

южнякът шепне всекиму в косите:

"Бъди герой и в делото вречи се!"

 

Задружни, весели и несломими –

борба със боговете свои водят,

на делото обречени с оброк свещен –

оброкът на другаря и моряка...

 

 

© Велин Евстатиев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Не знам... С какво съм заслужил това... Благодаря ти, Велине!
    Благодаря ти приятелю! Поздрав!
    П.П.
    Сирените не са лоши
Предложения
: ??:??