Лъжливо име
Това съм аз - чудото!
Весели празници!
Ветровете на зимата дойдоха без да питат,
прегръщайки със студените си ръце моето тяло;
преминавайки границата на моята земя.
Не попитаха. Разрешение също не искаха.
Първите минути, усещаха се като цели дни,
сякаш минали са няколко пълни луни;
а минал беше само миг: няколко премигвания достатъчни бяха
за очите да замръзнат; да се превърнат в ледени висулки
от снежните бури; горките.
Милите ми очи виждащи собствените си принудени замръзнали сълзи.
От радост ли, от тъга ли плачеха - никой не разбра.
Погледа ми не виждаше надалече, нито на метри,
камо ли на сантиментри.
"Снежна вихрушка беше тя." - в ума ми спомен неясен изплува.
Няколко секунди след това тялото ми застина. Паднах върху леда.
А под мен - езера; и изведнъж всичко наоколо като че ли утихна.
Появи се снежна гъста мъгла и нищичко не можех да видя.
Не се чуваше до болка познатият глас,
нито познатата кукувича песен,
нито стъпките на кошути и елени,
ни вълчешкия език;
земята ми бе потънала в мраз.
Не след дълго и аз, попаднах в капана...
Не беше сън.
Нито песен.
В сънищата ми винаги е есен.
Каква глупачка съм била - да тръгна саминка;
трябваше да взема с мен поне дваминка
ала пуста глава - така се и не научих,
не взех от нея примера, в ръкава си да сложа няколко ледени камшика...
Следва продължение.
© Нина Чалъкова Всички права запазени