"Да бъде Светлина!" бе казал Бог, добре,
но где е тая светлина, що всички слепи сме?
Че сеем завист, ужас, гняв и смърт тъй просто.
Едно дете събужда се: Слънце се роди;
А вечер, зад прозореца светът
все тъй ще го приспива: "Затвори очи..."
След време то ще пита: "Какво е светлина?",
назад ще се обръща, в забравата да търси своята душа, тъма...
Напред кога погледне, в огледало своите очи ще вижда, в тъмнина - лъжа,
че отражението ще показва ученик - физична светлина,
"Таз горе на тавана - лампата", ще му рече баща,
във църквата иконите ще светят,
ще бъде оправдание и любовта...
Цигара след цигара мъж ще пали,
в ръцете си ще диша светлина;
След секс с поредната жена, косите й ще гали,
щом в погледа съзре мечтаната искра...
С душа роди се същество тъй чисто,
но, за нещастие, все тъй послушно бе
да следва топлината на свойто детско одеяло,
че не разбра кога се то превърна в черно покривало,
погреба своята душа,
във слепота изчезна лъч от свят на тъмнина...
© Илейн Всички права запазени