Диптих: Едно време някъде в Пасифика
1. Утро
Все тая безтегловност на Душата,
с която тя над Утрото лети
и се разтваря тук, из необята
над Океана в тия ширини...
Звездите на нощта над мен залязват.
и тъжно си отиват...До една...
Денят ги крие в нежната си пазва...
Играе риба в сънната вода...
А въздухът сега на водорасли
упойващият носи аромат
и бавно над Света Нощта угасва,
със тайнственият си, тревожен Свят...
И само още Вятърът го няма
във тая Утрин странно закъснял-
да мине като дъх и морска пяна
да смеси пак със разтопен метал.
Над Океана сенки не играят
и само Утринната Светлина
с вълните се надбягва до Безкрая
и все така: вълна подир вълна...
В играта те умора не познават
и гонят се до първите зари...
...Изгрява Слънцето... И тихо става:
замира и Стихията дори...
....А Красотата спряла мълчаливо
стаеното Величие следи-
и лесно е човек във перспектива
Живота си с Мечта да подмени ...
2. Вечер
Смрачи се...Първите звезди
потръпнаха на синевата,
със Вятър в светлите коси
изгря усмихната Луната...
И малки скачащи вълни
подгонени от светлините
подобно палави луни
се заиграха по водите...
Една от тях се залюля
и с аромат на водорасли,
и на безкрайност ме заля
във настроение прекрасно...
А Вятърът насам-натам,
мотаейки се по вълните
на стихналия Океан,
нощта посрещаше сърдито...
От светналите небеса
дойдоха постижимо лесни
очакваните чудеса:
и бивали, и неизвестни...
То бе сурова Красота:
Луна, Звезди, Вълни, Безбрежност...
Обожествена Самота:
– Стихия обладана с нежност...
....Но заболя ме, че съм сам
във тази много лунна вечер-
със светещият Океан
и плискаща край мене Вечност,
та друга нощ си пожелах
с носталгия към хоризонта –
мъчително бе, но успях
Живот забравен...
...да си спомня!...
Някога в Пасифика
© Коста Качев Всички права запазени