Д О С Т О Й Н О Е С Т Ь
"Достойно есть, яко воистину
блажити Тя, Богородицу..."
В тясната килия вече падал мрак,
бледен пламък кротичко просветвал,
застанал на молитва там един монах,
през сълзи тихо си слова прошепвал.
В изнемога свлякъл се подире на колене,
въздишка тежка от гърдите си отдрал,
към Богородичния лик не смеел да погледне
и съкрушен във себе си почти замрял.
Тишина и самота, а вън морето Бяло
единствено шептяло на брега
историята за Атон и всичко неуспяло
да влезе във скрижалите на паметта...
В късен час похлопал някой на вратника -
незнаен брат, замръкнал в пустошта,
изплувал в тъмното с надежда дали биха
го подслонили тука и го скрият от нощта.
Разбира се, монахът се завтекъл с радост,
посрещнал топло странника събрат,
не тъй ли знаел той от ранна младост -
че всекиму длъжник е в своя хляб.
Нощта се превалила, а на сутринта,
когато слънцето прозирало едва,
изправили се пред иконата света
с поклон и песен за родилата Христа.
И в следващия миг инокът непознати
запял с пречуден, райски дивен глас:
"Достойно есть блажити Тя, пресвята Мати...",
а другият го гледал в трепет и захлас.
А после го запитал с шепот, боязливо:
"Отде у тебе, отче, туй чудно песнопение?",
а другият поискал листи и мастило,
следа да му остави и навеки вдъхновение.
С тревога в погледа си домакинът отбелязал:
"У мен не ще намериш нищо, даже и това..."
"А от камък плоча би ли ми изсякъл?" -
и без въпроси той изпълнил странната молба.
Тогава гостът с длани камъка погалил,
а той омекнал като прясна глина,
със пръсти букви изрисувал и оставил
немеещ брата си пред страшната картина.
"Достойно есть..." записал и изрекъл:
"Така славете Майката Христова!" -
и в този миг изневиделица изчезнал
и светлина обгърнала килийната икона.
Монахът пребледнял, прехапал устна,
едва тогава с трепет той открил,
че тази нощ в килията му тясна
гост бил не друг - архангел Гавриил...
Русе, 19 юли 2008 г.
За сведение прилагам следния текст, предоставен от самия архангел Гавриил, който послужил като допълващо начало към дотогава съществуващото хвалебствие към пресвета Богородица ("По-почитана от херувимите..."), съставено от св. Козма Маюмски. Чудото се е случило през 982 г. в килията на млад монах на име Гавриил и неговия старец, който по същото време отсъствал заради богослужение в карейския съборен храм Протат (на Атон). Така допълнената хвалебна песен "Достойно есть" се е запазила в същия си вид до ден днешен и се изпълнява по време на всяка божествена св. Литургия (а също така и в частните ни молитви):
Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, истинска Богородице, ние Те величаем.
© Ева Георгиева Всички права запазени
И нека сме достойни да я славим...