ДУШАТА НА ЧОВЕКА Е ВСЕЛЕНА
... живея между радост и тревога,
несбъднати надежди и мечти –
дали с това, което знам – и мога,
душата ми един ден ще лети?
Или ще си я кътам до премала.
Доде съм жив, ще питам с малко страх
в душата черна – и в душата бяла? –
в коя от тях най-истински живях.
Дали ще я раздам на стих по изгрев?
Или ще скита – безпризорно псе? –
протегнатата ваша длан да близне
със обич на попътното шосе.
Със мозък – от стихиите отнесен,
приличах на Вселенски идиот.
Раздадох се на стих, сълза и песен.
И ще немея – в другия Живот.
И в песничката моя споделена
дано при вас един ден долети?
Душата на Човека е Вселена
от Обич, от Надежди и Мечти.
31 май 2023 г.
гр. Варна, 19, 15 ч.
© Валери Станков Всички права запазени