Дългът на поета
Да служи с цялата си сила
усещаше, че трябва той,
за да успее свойта мила
душа да вкара във покой.
И песните си той зарежда
със светлина, със блясък, с чест.
И римите си преподрежда,
не чувствайки умора днес.
Това за него е велико
и просто - кат' живот и свят -
словата да излее тихо,
а после - мир и благодат.
Така той щастието търси
и новия живот красив,
от всичко зло да се отърси,
готов за свят нов и правдив.
Не иска вече грозни битки
с незнайни, подли врагове.
Готов е за живота нов -
велик и пълен със любов.
© Нико Ников Всички права запазени