Тази нощ лампата вкъщи не свети, но пък вън има
луна - точно, като пита излязла от кръгла тава.
Даже чух глас, който броеше и „сваляше звездите“,
една по една и се наслушах, нали съм жена.
После този глас бавно приближи се и по име
ме назова.
(хвана ме страх ) – не от него, а от черните
котки на съседа, който идваха нощес у дома.
Тях ги храня отдавна. Даже една ме одра.
Още имам белег в ляво, но го крия с ръка.
После този глас бавно изчезна( по млечния път
го видях да върви)
Аз ли го прогоних или той така пожела? –Съдба.
Видях как една звезда по конец слезе
и приседна до мене в нощта.
Бях по престилка.Драснах клечка кибрит.
Мляко сварих за сутринта.
После затворих вратата. Райбер не сложих.
на двете креватчета спяха кротко моите децата.
25.08.2021г
© Тодорка Атанасова Всички права запазени
Произведението е участник в конкурса:
Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите »