Гърмен
Не град.
Един от бисерите си,
от пазвата на Западни Родопи.
Тук всичко има
своя живопис
и свое име,
истинско и топло.
А платото на Гърмен
е платно,
с втъкана в него
премъдряла древност.
Пред Рим - след Рим.
До днес живее то,
със оправдано
чувство за потребност.
На хората,
заселили се там,
на волята им -
да пребъдат вечно.
И планината
да превърнат в храм,
на истинската
жажда за човечност.
Тук всяка стъпка
буди старина.
Светилища
навсякъде изникват.
Тук времето под сенки на платан
приседнало е
сякаш за почивка.
През неговата
мислена врата
пристъпвам из
Никополис ад Нестум.
Назад се връщам
хиляди лета,
във крепостта въздигната над Места.
За да те видя
след години друг.
Пораснал
и със бъдеще закърмен.
Никополис ад Нестум ще е тук,
но само… като приказка за Гърмен.
© Александър Калчев Всички права запазени
"Тук времето под сенки на платан
приседнало е
сякаш за почивка."
Благодаря!