на Хубавата Елена
Хубава била Елена –
всеки днес го знай.
Може би с очи зелени
е пленила Менелай?
Може би с походка лека
и със нежен глас,
тя е вдъхновила боговете
със неземна страст?
И когато този Парис
я погледнал в миг,
той съветите забравил
на троянския елит.
Колко струва на Елада,
че да влезе в бой
за жена красива, млада
и от царски сой?
Кой да вземе и предвиди,
че за хубава жена
толкова царе ще водят
нескончаема война?
За жена ли, за петрол ли –
всичко е пари.
Времето припомня ролите
в старите игри...
© Стойчо Станев Всички права запазени