Изникват вълча ябълка и троскот,
край паметници – спомен за мъже
и скакалците бързат да опоскат,
поля и ниви. Даже за въже,
не стига днес, Родино и конопът
китайският ерзац е заменил.
И църква пълна каканиже попът,
а дяволът от Бога е по-мил,
защото обещава все лъстиво
наопаки, но Библия чете.
С лъжи за слънце слепите опива
и е красив, затуй му вярват те.
А сиромахът би размахал гега,
но робската верига го държи,
какво му пука? Могат и без него.
Той свикнал е на глад и на лъжи.
Ако за миг небето се продъни
и мъртвите погледнат ни за час,
ще има да се чудят на ума ни,
защото те по-живи са от нас.
© Надежда Ангелова Всички права запазени