19.07.2024 г., 8:20 ч.

Мусаката на Мама 

  Поезия
172 3 2

МУСАКАТА НА МАМА

 

... не зная как реши един следобед

във кривото тавенце – алпака,

наместо да възври в котлето бобец,

да ми направи – Мама! – мусака.

 

Наряза ситно пресните картофки.

И лучеца в каймата надребни.

А аз я гледах някак – философски! –

не бях ял мусака от много дни.

 

А тя накълца ситно склида чесън,

не помня точно – може би и две.

И аз стърчах, над фурната надвесен,

не час и два! – навярно векове.

 

Накрая ръсна стиска пресен джоджен.

Притури щедро стиска чер пипер.

И Раят стана истински възможен! –

със винцето – от нейния килер.

 

А Мама ме погледна – тъй благата,

че рекох си – с препълнени уста

да слави Бог на Мама мусаката! –

най-хубавата мусака в света.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Така вкусно си го описал и с толкова любов, дълго да те греят наяве дланите на мама, Валюше.
  • "И лучеца в каймата надребни.
    А аз я гледах някак – философски! "
    "И Раят стана истински възможен! –
    със винцето – от нейния килер."
    Толкова сладурско и мило...
    Четейки стихчето,
    една непринудена усмивка ми е!
Предложения
: ??:??