Стенеше вятърът буйно в забрава
и пишеше писмо на непознат,
шепнеше с листата на горската дъбрава,
издигаше из под земята подвиг заровен и свят...
Че тук преди повече от век-
рамо до рамо, човек до човек,
обягряна земята е с алена кръв
бидейки може би последната стръв-
тук на върха, който ще да остане завинаги пръв!
Останал със последни сили да натисне спусъка с пръст
не от жажда за слава и не от жажда за мъст,
а само да спаси Светия кръст...
да избави народа от ножа на дръвника,
от въжето виснало на дървена греда
и с подвига си чужди очи да "извика",
със сетен дъх да каже дума свидна "Свобода"!
Ако пък ли не- от него кост по кост
ще продължи със себе си този кървав мост,
за да има път за братята, които ще сразят неканения "гост"!
Може би не в тоз час, а в утрешния ден,
но врагът ще бъде победен!
Ризите кървави, но душите бели ще останат,
полята веч зелени песен хайдушка ще подхванат!
Момите с носия от Слънце по-ярка за хоро ще се хванат,
юнаци напети червени до тях ще застанат!
И днес след сто четирсет и една
рамо до рамо, навуща до пола-
знамето на онзи връх ще развеят
от земята героите ще станат и с тях ще запеят
и до идната година с тътена на вятъра ще се реят...
Стенеше вятърът в свойта забрава
и пишеше писмо на своя познат
как споменът от пепел оживява, става и остава
в едно българско сърце- целия свят!...
© Каролина Колева Всички права запазени