На скалистия бряг на морето,
приседнала във вечерния здрач,
Русалка гледа морето,
със поглед замислен и благ.
Видя го тя в своето царство,
в дълбоките студени води,
сред морски корали и пясък,
момък прекрасен лети.
Различен от нея той беше,
със дълги и руси коси,
За какво ли беше дошъл той тука,
в прозрачните сини води.
Сви се сърцето на морската нимфа,
след него се гмурна завчас,
за нещастие баба Акула
от нейния поглед го скри.
Излезе Русалка на пясъка,
замига смутено с очи,
и вместо русия момък
съзря безброй светлини.
Видя град чуден там надалеко,
усети в душата копнеж.
На там я влечеше сърцето,
на там, към оня младеж.
Но нещо веднага я жегна.
Как ще стигне до там, и сама
със тази рибя опашка,
с която плува в морето.
И тогава Русалка заплака,
зарони горещи сълзи.
И бог и изпрати в отплата
две малки крачета - мечта.
С тях по цял ден по пъсъка тича
и търси своя любим,
но вечер настъпи ли здрача,
пак се прибира при морската шир.
На скалата кротко присяда,
морето и кротко шепти
приказка за русия момък,
с големите сини очи.
И тогава морската нимфа излива,
в песен магическа своя копнеж.
И утрото там я заварва,
изгрева и новият ден.
© Румяна Маринова Всички права запазени