(Продължение от 7 декември 2019)
IV. Дойде при мен
За мен тогава бе недостижима,
на другите сама им се предлагаш.
А исках ти да си моя любима
и в моите прегръдки да полягаш!...
Красавице надменна, но мечтана,
ти можеш ли да върнеш младостта ми,
безсмислено, безславно пропиляна?...
Ще бъдеш ли утеха в зрелостта ми?
А вярата в душата на жената –
отишла си с омраза и със злоба!
Сега сами сме, Слава, на Земята,
а тя лежи бездиханна във гроба!
Какво, че днес със песни и със лира
дойде при мен и щедро ме обсипа!
Душата ми покоя не намира,
живота ми до дъното съсипа...
Над четвърт век те гонех, мила Слава,
без сън, без отдих – цели дни и нощи.
Ти бягаше надменна, величава,
по пиршества във чест на скъпи гости!
9 – 15 февруари 2003
Ред. 15 ч.,17 март 2015
("Живот и любов" - 2 книга)
© Иванъ Митовъ Всички права запазени