Във водата на топка събрани.
Малки червеи лудо танцуват.
Чувстват себе си богоизбрани
и сред страсти те съществуват.
Всеки вижда, че той е различен.
В тази розова, слята пихтия.
Там животът протича безличен.
Смисъл мога ли аз да открия.
Те са сплетени, всеки се бори,
да е горе над купчина други.
Той щастлив е и много говори.
Само думи, дали и разбра ги.
Вътре в тази притисната маса.
Някой тихо, безславно умира.
А мечтите заключени в каса,
код за нея се трудно намира.
Там над малката локва живот.
Капе свише прекрасна прохлада.
Въздух свеж е за гърчещ се скот.
Бог му дава и тази награда.
Всеки червей роден е сред кал.
С нея пълен той съществува.
Тъй копнежи кафяви създал,
там в помията сам да лудува.
Да погледаш сред бистра вода.
Танцът техен е чиста магия.
Но да видиш червей с крила,
туй химера е, вече откри я.
© Гедеон Всички права запазени