Видин - Баба Вида
От векове през бури и забрава,
Баба Вида пак изправена стои,
духът й никога на колене не пада,
а вдига бойни пушки и тръби!
Под плътните й каменни основи
положени са вековечни гласове,
самотни кули, съратници и роби,
до смели воини с храбри умове!
Обгърната в мъгли, тунели, в ров,
с килии за метежник, за осъден,
свещено слово през кипеж суров
към цел за вековете да пребъде!
Сега притихнала е в сън спокоен
при Видин - град на вечността,
с далечни битки в ореола боен
положени в простора на честта!
И ако дойдат времена коварни
без смисъл, сред неволи и тъги,
в дъги от леки звуци стародавни
мощта отново ще се възроди!
Затуй, заставам с цялата си вяра
в молитва за сполука и в погром,
за мене е светило пред олтара,
наречено в сърцето Роден дом!
ЛЪЧИСТА
© ЛЪЧИСТА Всички права запазени