Във студеното утро
пак се втурвам навън.
По клепачите лепне
неспокойният сън.
А снежинки немирни
връхлетяха по тях.
Те замигаха – смях
във зениците бликна –
толкоз летен, зелен...
Вие, мили снежинки,
пак дойдохте при мен,
като малки звездички –
чисти, бели, добри.
Като спомен за детство,
като бели мечти,
Като топла усмивка
за деня ми суров...
Като шепичка нежност,
като бяла любов!
А дърветата във накит бял,
дантелено изящни,
тържествуват.
Привели клони в унес тих,
априлския си цвят сънуват.
След есенната тъжна голота,
обрулени, безлистни, сиви,
осъмнали във снежна белота,
дърветата са пак щастливи!
Валят снежинки.
Нежност и безмълвие.
Всеобятна бяла здрачина.
Една невидима пътека
отново ме зове в снега –
пътеката към теб –
покривана в забрава,
изтривана от времето следа.
Но пак останала
във мен, в снега...
Пътеката към теб!
Искрящо синя обич
в добри, разнежени очи.
Китарен звън,
любовна стара песен...
Валят снежинки –
нежност... и мечти.
© Мария Марковска Всички права запазени