Не се научих да броя до десет и
сутрешното си кафе през зъби
да прецеждам, тъй както не се научих
да се кланям на хора, по-големи от дете.
Не ми е нужна и циганката да ми хвърля боб
и да се взира в дъното на чаша, където
вчера, днес и утре заедно пируват.
Обаче се научих да различавам една ръка от друга –
по линията на живота. Да се доверявам
на лисица и да се разделям с куче.
Часовникът ми е компасът, който отмерва пулса,
когато стрелките се целуват върху циферблата на живота.
(Животът – началото и края, краят и началото).
Човек умира много пъти, преди физически да се разпадне,
но не умира в края, а много преди него, защото го усеща.
И след това възкръсва.
Сега си имам навик – да ходя на пазара за хляб и
да се връщам с бира.
Не зная много още, затова съм жива.
(Като например, защо обичам толкоз много –
Дива теменуга?)
© Тодорка Атанасова Всички права запазени
Произведението е участник в конкурса: