Нощ в замъка Шенонсо*
... пристигат прашните карети,
запенени коне пръхтят,
а Шенонсо примамно свети
и в парка факлите горят...
Звезда над замъка припламна,
с послание от Вечността,
но тя неразгадана падна,
понеже изгоря в нощта...
... А като в приказно вълшебство:
Дворецът, сякаш раздвоен,
нагоре- каменен, естествено,
надолу- трепкащ, отразен...*
Като въздишка от душите
реката* нежно ромоли,
а светлината на звездите
тъй освежаващо вали...
Неописуема със думи:
Хармония и Красота!...
И Храм на Любовта безумна
в религията на страстта...
... С младежки порив скача кралят-
затичва се нетърпелив...
Лакеите багажа свалят...
Нощта е заредена с взрив...
И крал да си, с жена в леглото
оставаш вече, само мъж-
и на короната теглото
забравяш просто изведнъж...
А знае се, че крал не може
да се ожени по любов
дори не може да отложи-
наследник да зачене- нов...
Щом чака цялата държава
наследникът на своя трон,
е длъжен да „ощастливява”
кралицата си по закон...
Един да бъде трябва кралят-
за мир без граждански войни,
но винаги това забравят
във любовта си две жени...
(Озлочестената кралица
възможно е да отмъсти,
но в правото си не вдовица,
във бъдeщето може би**...)
... А в тази нощ благословена,
в двореца, храм на Любовта,
Страстта е необикновена-
обожествявана в плътта...
И утрото ще ги събуди
на ранни птици с песента,
и по стъклата пеперуди
ще пърхат радостно с крила...
ж ж ж
... Изгрява слънцето, светлее,
а оцеляло е до днес-
изкуството да се живее
по френски: щуро и с финес!...
Коста Качев,
22.06.2015.,
Замъка Шенонсо,
Франция
*Един от най-елегантните замъци по долината
на р. Лоара във Франция е Шенонсо.Построен е на устието,
където р. Шер* се влива в Лоара.Първите писмени сведения за
замъка са от 11 век.Строежът му е започнат през 1515 одина.
Шенонсо е построен направо върху водите на река Шер,които
елегантно отразяват каменната, изящна архитектура на
замъка.Наричан е още „женския” замък, защото в него се
преплитат съдбите на няколко жени, от които 4 кралици.
**През 1547 г. Крал Анри II го подарява на любовницата си
Диан дьо Поатие, която го превръща в тяхно любовно гнездо.
След смъртта на краля, съпругата му Катерина Медичи,
естествено, изгонила любовницата.
© Коста Качев Todos los derechos reservados
Благодаря, че ме въведе в този недостъпен за мен свят, Коста!