Дошъл бе денят!
Оставил е нощите
в окопите
замръзнали солдатски тела
край Плевен и Шипка
още се чуваха воплите
в устата на живите
ехтеше "Ура".
Там на върха
чернеят гробовете
на опълченците
с очите отворени "За свобода"
по друмища робски
ехо от оковите
и детския писък,
еничарския "дан на кръвта".
Сан стефано!
Граф Игнатиев,на картата
слага дланта:
"Такава ще бъде България!
Свободна православна страна.
Подпишете!
Тоз Манифест
да стане съдба!"
Колко години?
Възход и падения.
Но България все оцеля!
Март, 2019г
Варна, Гавраил
© Гавраил Йосифов Todos los derechos reservados