Из силоту лазат слухови: 'Ногу са отслабвалу,
аку си нагазил лука... и си са облажил.
Първи день - ядеш пастърви, фтори ден - хайвери.
Сьомга. Печен бут от щъркел, (с жаба у курема.)
Пети ден, (‘ку уцелейш!), можеш да си пийнеш
малку винци - гъзту, черну (с... дюлева ракийца.)
Заранта кът са сабудиф гледъм цялу селу
къту наниз паламуди (плюс лефер - ф резерва)
опградили хоремага. Блъскът пу вратити.
Искат сьомга и хайвери... (сичку другу имът.)
Тя, Илена душла първа, ама нъ избута'а
буля Гицка и Величка, найЕдну със Сийка...
Искат рибите да земнат, първи да олабят.
Пустуту разделну ‘ранене. За едната слабус!
Вътре скрита пурдавачката плачи къту беби,
струпала кашони, тарги, (плюс фотьолоф мебел),
за да н' флязат кату хали, или къту хули...
Ши разграбят хоримага и ша гу разтурат.
Доди подир туй и Дара, чумаво-напета.
Вирната - като виагра... (дет я фзима кметя)
Кът ни фана за косити. Брях, чи силна, баце!
Уш красотна, фина, стилнъ... ама яка мацка!
Крийе Ангел под полъта си. (аку са наложи)
да ни млати у главити дърти и бизбожни...
И дубре, чи нъ разкара пак да тръгнат фафлити,
лимонатата и бахура (стар кибрит, на пачки)
Сига ф селоту йе тиху. Свърши'а са празницити.
Кой с мотика, кой с молитва, сами сааа... упра'ями.
Нашатъ диета селска е прикрасен начин
да си ‘одим фсе дибели, и да съ оплаквами.
© Павлина ЙОСЕВА Todos los derechos reservados