Завръщане в Итака...
Годините минават все в очакване,
но все не се завръща Одисей
и цялата Итака го оплаква,
а Пенелопа, вярната, старей...
За чужда чест той и за чужди страсти
остави в скръб любимата жена
и без да мисли, че ще са нещастни
замина за Троянската война...
Разглезен принц откраднал бе жената
от Спарта на самият Менелай
и ето ти причина за войната*
със гибелен за Троя, тъжен край...
След много смърт, коварство, героизъм
ахейците със Дървеният кон-
във нощ една изпълнена с трагизъм-
нахлуха в Троя носейки погром...
А после яростта на Боговете
нахвърли се на Одисей със злост
и небожествено вилняха ветровете,
и беше той с години техен гост...
... Но най-накрая: остарял, окъсан
на роден бряг изхърли го вълна
и чак сега замисли се, но късно:
че бе зарязал хубава жена...
Пристъпи във двореца притеснено
и Пенелопа само го позна
и тя (посърнала и променена)
замря за миг и просто онемя...
И не със радост, а със гняв в сърцето
прошепна: Пазих мъжката ти чест,
но по-добре върви си, там където
ти любовта ни пропиля до днес!
Светът е още пълен с рогоносци
върви за да се биеш вместо тях,
обаче вече нови вестоносци
ще те разнасят по света за смях!...
Върви си скитнико сега защото
премина младостта ми в самота
и нощем се въртях без мъж в леглото,
без ласки и в душевна нищета!...
Макар и вярна вече съм ти чужда
и чужд си ми, че ти изневери.
И любовта ти днес не ми е нужна-
виж: остарях и погрознях дори....
... Но вярна ще ти бъда аз до Края
и нощем във тревожния си сън
ще те сънувам все, и ще мечтая,
и в царството на Хадес** с теб да съм...
Коста Качев,
06.09.2013 г.
о. Итака в Йонийско море
*Търси жената
**Хадес: син на Кронос и Рея, брат на Зевс,
владетел на подземното царство, получил го
при подялбата на света от боговете.
© Коста Качев Todos los derechos reservados
Поздрави!