Вчера гледах на пазара
Зеле родно, от полето.
„Свежо, от порода стара. –
Обясняваше момчето. –
За тавичка, за салата –
Натурално идентично.
Здрави, крехки са листата
И на вкус - отлично!”
С радост сумата приготвих:
„Дай го!” – казах и го купих,
Но когато го заготвих,
С изненада ножа счупих.
Трябваше да се нареже
На бекончето по мярка.
Ножът бляскаше, понеже
Беше от известна марка.
Но в последвалата среща
Този врял-кипял юнак
В трудност взе да се усеща
И внезапно каза: „Щрак.”
Както Дарвин е доказал:
Зелето е зеленчук,
Който лесно бих разрязал.
Ала що се случи тук?
Вече цели сто години
В непресъснат сме прогрес,
Но по всички магазини
ГМО-то е с превес.
То превърна мойто зеле
В странно нов дървесен вид.
Нека е. Но закъде ли
Бърза днешният ни бит?
22.10.15 г.
© Динко Todos los derechos reservados