НОЩНА ВАРНА
Градът – в кутийки и свещички,
изглежда на полузаспал...
Похъркват сякаш вкупом всички...
Съвсем светът е опустял!...
Но някъде във тъмнината
или на светло, може би,
любовната игра премята
стотици хиляди съдби!...
И от високата тераса -
като от някакъв амвон,
преливам в нощната нагласа,
за да преглътна всеки стон...
На Галата циклопът странен
пронизва морската тъга
и осолява всяка рана,
стаена в нечии легла...
О, колко нежна си и мила!...
Щом видя този роден фар,
забравям всяка морска миля
и скъсания календар!...
Ванилин ГАВРАИЛОВ
© Ванилин Гавраилов Всички права запазени