ЗЕМЯ -
като сетна надежда.
Небе -
вдигаш глава за изповед.
После коленичиш и се молиш.
Земята е твоят храм...
Нито го строиш, нито го събаряш.
И слънцето пак обикновено е и близко,
и земята пъпната си връв с тебе къса,
нали, за да прости бог греховете,
нам ни връща в земята...
Впивай зъби в пръстта, в чернозема,
вкусът на живота да запомниш,
дъвчи и плюй, проклетницата,
по-голяма е тя от всичко, от живи и мъртви,
по-голяма е от нас и смъртта,
впивай зъби в земята, в земята,
в земята -
земя -
сетна надежда.
© Янко Всички права запазени