"Суетата е враг на амбицията; тя обича да омаловажава това, което не може да получи." Ан дьо Стал
Стремеж е, да се качваме нагоре,
да стигаме до лични висоти,
надраснали и счупили окови,
запалили фенери в трудни дни.
Надмогнали умората от вчера,
повярвали на силата в запас,
забравяме, че има други хора,
светлици важни за самите нас.
И с поглед отвисоко, тъй надменно
поглеждаме към мравчовия свят,
приели че сме звездни, неусетно
заравяме душите си във кал.
Обсебени от болката си звездна
"блудницата"* раждаме чрез грях,
а тя, самодоволната, извезва
с паяжина, чувството за страх.
Страхът, че слаби сме и тъй безлични,
/заробен Нарцис* влюбен си в лика/,
прегърнал славата си най-себично
единствената вярна... Суета.
Блудница- Суетата често е представяна като "Блудница Вавилонска".
Нарцис - нарицателно, което символизира гордост и самовлюбленост.
© Таня Мезева Все права защищены