Страст ли е тоз летен вей,
огън сред безбрежни океани,
идва с трясък, гръм - бесней
и туй е мойта душа!!!
А сърцето се от огън запали,
свети от гръдта на небесата,
грее кат звезда сред тишината.
Че туй е мойта младост,
насред на мъките в полята.
Ала красотата грее, целува земята,
та тогаз искри и листецът, и тревата.
И е въздухът по пътя засмен,
ала ти кажи ми, мислиш ли за мен?
Понеже от тая страст се сърце ми запали
и плачът душа ми не жали!
Ръцете с трепет, от художник проронен,
нарисуваха ти ясен, страстен спомен
и всеки цвят е цвят на безумното сърце,
полудяло по устните и свежото лице,
че ги тях дори светлина от въздух ревнува!
А кога огън в последний миг догаря,
ще повехне туй сърце,
кат на розата листята, ще застане страж и то на тишината...
И ще паднат листята... ах, листята!
Така от пролетта до следващата есен...
ти ще чуваш тая песен,
без да имам устни да ти кажа -
дори сърцето да повехне,
в прах да се нарони,
ще го вятър вейне
и сред толкоз много листи, клони,
не ще видиш, ала някоя прашинка моя
пак ще стигне тебе да целуне!
© Гергана Данаилова Все права защищены