По своему те бяха добродушни,
почти ратаи.
На Господа кланяха се уж послушно,
о, земи – едва ли!
Привидно те не хулеха и не ругаха,
но от общото крадяха.
Вземаха си тайно, с ръце в джобове не стояха,
но наяве - не посмяха.
Бяха исполини все богати, снажни,
обичаха благата.
Перчеха се, правеха се все на важни,
гледка нам позната.
Не търгуваха със злато, ни с пари, с бижута,
харчеха душите.
Погубваха животи, играеха си със съдбите - кат с валута,
не бяха жалостиви те самите.
За тях нямаше възмездие, ни съд, ни присъда,
народът мълчеше – мъртвешки.
За тях няма да има бесило, ни разстрел пред зида,
ни кой да поправи техните грешки.
Мълчеше и Господ, гледаше тъй безучастен,
не вдигна свойта десница.
Не поправи своята грешка – нали е всевластен,
на сганта не удари плесница.
О’ Донован
© Пламен Николов Все права защищены