14 апр. 2012 г., 20:57

Жребец 

  Поэзия
663 0 6

ЖРЕБЕЦ

 

(Реплика на Висоцки)

 

     “Я согласен бегать в табуне –

      но не под седлом и без узды!”

                 Вл. Висоцкий, “Бег иноходца”

 

Твърдо обло желязо разчеква устата,

остро скърца коравата телешка кожа...

Щом жребец си роден,

и да мразиш юздата,

един ден ще ти я сложат!

 

И не удряй земята с копита, защото

и да хапеш, и грива да вееш, да цвилиш –

да избягаш от тази съдба, от седлото,

нямаш никакъв шанс.

Нямаш сили!

 

И да биеш с подкови дланта на полето,

и да ровиш, предчувствайки пропасти в мрака,

можеш само да стигнеш до края,

където

от рождение още табунът те чака.

 

По-добре препусни!

Нека вятърът свири в ушите ти остро!

Подчини се на оня, заложен в сърцето ти, порив!

Изцеди от препускане мускули, стави и кости:

те са твоя съдба – и юздата, и острите шпори.

 

Препусни!

Свобода е алюрът, дори под седлото!

Забрави за юздата, от мисъл изгаряща жегнат –

че в табун и с ездач, тичаш все пак свободен,

защото

си жребец от паркура*.

 

А можеше днес да си впрегнат...

 

______________

 

*паркур – от фр. parcours конно състезание с препятствия

 

 

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??