В Рила планина, посред гората,
мечка спираше до мравунЯка,
слагаше връз него свойта лапа,
после я облизваше с език.
Милиони мравки тъй излапа!
Но веднъж ловци се появиха,
и с куршум от пушка я раниха.
Тя с последни сили се довлече
до мравУняка и там се свлече.
Мравките, трупа й щом откриха,
с челюстите си го разчлениха
и в мравУняка си го зариха!
Шест години след това безпир,
във мравУняка бе “Мечи пир”!
- Тази случка кой ще разтълкува
и каква поука ще даде?
- Нивга на земята не се знае,
на кого какъв ще бъде края -
кой кога и нас ще изяде!
© Ангел Чортов Все права защищены