25 сент. 2011 г., 16:29

Неволите на един мераклия 

  Поэзия » Юмористическая
1301 0 20

Събрах кураж и... май ш' съ прежаля,

пунеже мама ми 'се дудне от зори:

- 'Земú да съ ожениш, мили сине,

та дяцъ да та гледат в старини!

 

 

Затуй сига наокол съ углявах

за 'арна булка, дет да ми й късмет.

'Ма де да търся тая китка?

Сал' трън до трън наоколо - зад плет!

 

 

Реших са - на 'орото ша съ 'фана,

та белким някоя ми влезе във око

и, менци щом напия, по залязну

с аверите ш' я метна връз седло.

 

 

Засукана мома там най- 'аресах,

'ма слаба, братче - гъши пух в торба.

Мислúх, мислúх... кулай реших са:

ду старост моя булка ши йе тя!

 

 

Пошушнах на уши на вси другари,

чи тая нощ ш' крадем мума.

И рекух: дету накривя кълпакъ,

избраната ш' ми йе от тъз страна.

 

 

Е, 'сичкото си бе по мед и мáсло,

'ма после буря яка съ изви

и вятър силен капата ми килна,

та... знам ли я къде я накриви.

 

 

И тъй... нали съм пусти *аджамия

помислих си, че всичкото ши е ОК,

та не видях как метнаха връз коня

момата ми, с глава в чувал дълбок.

 

 

 

Понесохме се в галоп юнашки

към назе - мале да съ просълзи.

Обаче Атанас през цяло време

ми дуднал: Лазо бре, бая тежи...!

 

 

'Ма кой да чуе той какво ми дума,

чи аз си бях в мечти облян,

но щом слезнáх и махнах чула,

пред 'сички станах си за срам.

 

 

Щот', вместо моята изгора,

съм 'зел мома, тежаща сто кила.

То, нищо чи йе тежичка, обаче

с мустаки, с Боримечкова снага...

 

 * * *

 

Нали назад не може - 'зех си булка!

Сал мама кърши длани и реди:

- Късмет си йе това, ех, мили сине!

Добре, чи йе мома...! Тъй Бог разпореди!

 

© Петя Кръстева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??