23 июн. 2023 г., 23:00

Нищо ново, нищо синьо 

  Поэзия
150 4 1

„Уморих се много, къзъм.

Трябва вече малко да поседна.”

Циганката тежко се отпусна

върху пейката до мене.

Сухите дъски под нас

не спастриха от влагата последна.

Скръцнаха с прискърбие.

Но всяка пейка знае как да стене. 

 

Пръстите ѝ – жълти, оцветени

от тютюна. Стара беше. 

Бялото в очите ѝ – безкрайно,

безвъзвратно помътняло.

Тялото ѝ явно я предаваше –

живяло в небезгрешия.

Ала нещо още я крепеше полу-жива.

Полу-цяла.

 

„Черно...Черно слънце днес препича, къзъм,

гледай да се пазиш.

Виж ме мене – аз съм му слугиня,

цял живот след него тичам.

Искай светлина, но на безценица

недей из нея гази.

Тъй препърли кожата ми,

че сега на циганка приличам.”

                      ~~~

 

 

Рече тъй. За гърлото ме хвана.

Циганка. На пейката. До мен.

Казах ѝ довиждане. И станах.

 

За пореден – черно-слънчев ден. 

© Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Нищо ново, нищо синьо -
    само черно и слънчево,
    Но всяка пейка знае как да стене -!!!-*****
Предложения
: ??:??