Писмо от едно бившо дете до дядо Коледа
О, дядо Коледа къде си,
че закъсняваш пети час?...
Чии ли браниш интереси,
коя ли лицемерна власт?...
На някой крал ли, детрониран
в жестоката борба за трон?...
На гангстер в „мерцедес” брониран?...
На кокаинов ли барон?...
Във коша си ли, ти им носиш
играчки дето всяват страх?...
Прости ми дръзките въпроси-
и ти ли си един от тях,
със опитите техни жалки
за глобализъм във света?...
....Забрави ли децата малки
с желанията им в писма,
че закъсняваш, а е вече
почти дванадесети час
и си навярно все далече,
или забравил си за нас?...
И тебе ли те омотаха
във мрежите си, и във грях,
и ти ли спа под тяхна стряха,
и вдига тост със олигарх?...
Трапезите им да са пълни,
за тях това не е проблем.
Каквото можеш да погълнеш
и пиеш, все е на корем...
А след това, щом ти предложат
промоция на млада плът-
ти в плен на бялата ѝ кожа
забравяш си, че гониш път
и нейде по села, градчета,
под осветените елхи-
добри момичета, момчета
те чакат с блеснали очи...
... Минава времето, свещите
догарят бавно и димят,
те вече искат, не „добрите”,
а „лоши” да са в този свят!...
Коста Качев,
25.12.2013.
© Коста Качев Все права защищены