10 сент. 2017 г., 10:54  

Преглед на печата 2016 

  Поэзия » Гражданская
402 1 2

 

Преглед на печата 2016

 

                         Заспиш и сънуваш... Но какво сънуваш?

                                                               Хр. Ботев

 

Над земята българска – вой на банши.

Летят в мрака полицейски коли.

Приказките си смениха бранша.

Червен сняг над Русе вали.

 

Птици-дроздове ядат копривка,

после чертаят в снега писмена.

С "Вълшебната лампа" май прекалихме –

край Свиленград джинове вдигат стена.

 

Крали Марко сънува край печката

как с Шарколия лети в Холивуд.

Бриджит Бардо ни оплаква мечките,

от Англия чакаме Робин Худ.

 

От Париж и Лондон ни носят вино.

Едит Пиаф ни пее в захлас:

"Назад, назад, моме Калино,

по-добре стой си у вас."

 

А над страната валят трупове,

виното с жлъчка дори е разкош –

свински сватбари умират групово

в първата страшна, брачна нощ.

 

В мрака потъват илюзии стари

за рай европейски от мляко и мед.

Бавно и трудно израства България

дългото детство и крачи напред.

© Мария Димитрова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??