Кажете ми, какво е туй приятел,
с какво е по-различен от врага?!
Не ми е нужно аз да съм гадател,
за да го осъзная, разбера.
Единият ще те яде открито,
ще хули, ще те рита, ще гълчи.
А другият – потайно, фино, скрито
ще наблюдава те и ще мълчи.
Понякога ще иска да те среща
и после зад гърба ти ще се смей.
Ще ги изслушва – земните ти грешки
и ще си вярва, че не те кълне.
Е, хайде да сме искрени – пред нас си,
е, хайде да признаем тая страст.
За себе си сме скрили обичта си,
жадувайки за канска мъст и власт!
© Данаил Таков Все права защищены
Еразъм Ротердамски. А аз ви благодаря за интересните коментари!