Проблемът на небръснатия Петко
не беше във това, че е небръснат.
Не можеше да се измъква леко,
а стъпваше на всичките си пръсти.
Играеше на чест във главна роля.
И носеше на всички хора кръста.
Човек свободен. Homme de parole* –
с цигара, мръсен, потен и небръснат.
И този Петко беше мъж на място –
говореше напряко – сякаш стреля.
А хванеш ли го на кръстосан разпит,
очаквай, че последен ще се смее.
Проблемът на небръснатия Петко
не беше във това, че беше свестен –
очите му боляха във неделите
от всичките ни рошави нечестности.
Проблемът беше в Петковата живост –
той беше жив и затова – обречен
в света, незрящ за истински красивото,
във който опаковката е ценност.
___________________________________________
* – homme de parole (фр.) – който държи на думата си
© Елена Биларева Все права защищены
той беше жив и затова - обречен
в света, незрящ за истински красивото,
във който опаковката е ценност."
Браво!