-Разкажи ни Мо, онази сага –
за сунамката красива – Ависага:
как угаждала на Цар Давид,
щом загубил младия си вид…
-Дълго търсили слугите,
бродили из долините
и открили в царските предели
таз девица – нея взели.
А девицата била красива -
Царят нови сили придобива,
че не иска с бащите да заспи,
щом в гърдите огънят гори.
-Но Давид е толкоз стар,
че в борба за царския олтар,
царедворците – с щат раздут
предизвикват помежду си студ.
-Сред давидовите синове
Адонис иска царството да основе -
в заговор усилия полага,
на опасност от изгнание се излага.
Не намира младият човек подкрепа -
в дипломацията си толкоз крета,
а Давид възкачва Соломон
като Цар на своя трон.
По традиция много стара
Адонис влиза в олтара,
та така да се спаси -
волята за мъст да угаси.
-Хайде, Мо, в последни байта,
извод направи за сайта!
Мисля си, че подстрекателство
си е истинско предателство…
-Щом глупакът се опълчи
с нрав, оставащ вълчи,
ще почувства силата на власт,
укротяваща разюзданата страст.
© Валери Рибаров Все права защищены
Послушай Соломоне, моите заръки
Преди отвъд да стори скок,
Давид на Соломон предава му урок:
-Поел съм пътя на света – тържествен,
а искам ти да си мъжествен!
Послушай Соломоне, моите заръки
и няма да те стигнат мъки…
Бъди с твърда ти ръка
и всичко ще си бъде пак така:
щом поглед ти назад обърнеш,
на всекиго заслужено ще върнеш
и всичко можеш ти да правиш,
но не обиди стари да забравиш,
а всичко ти ще обещаваш,
но своя интерес ще утвърждаваш.
Събрал си истина, сърце, душа,
а аз не мога туй да заглуша-
ти имаш пълно основание
да правиш всичко с внимание:
спомни си Соломоне, за Семей,
помилвах го, но ти недей,
че той проля войнишка кръв в мирно време
и сам си сложи тежки бреме…
Ще ти припомня и Йоав-
с поведението си не е прав:
да не влезе с мир в гроба,
въздай за проявената от него злоба!
Към Верзелай да бъдеш благ
и нека да остане драг,
а думата ми те съветва
да спазваш бащината клетва.
Адонис ще завърши с драма-
не може с него да сте двама
и щом останеш сам – без брат,
няма сили вражи да те спрат.
Направи света послушен,
за да бъдеш ти великодушен,
а слугинята ми Ависага
нека и на тебе да е драга!
Закълни се Соломоне в бог,
че ще бъдеш ти пределно строг!