Спи народът! Спи,
а държавата пропада,
всички блянове, мечти
отиват в канала...
Спи народът!
Шепа хора
щъкат се
насам-натам
и сеят пак
в сърцата ни раздора
в тях съвест няма грам.
Спи народът!
Спи, умира,
погледнал своя календар
а времето май изтича,
недокоснал светия ни дар...
О, стига! Стига вече!
Животът ни изтече,
в безсмислено сънуване
на идеи неизпълнени!
Няма кой! Освен ние!
Да бъдем хаирлии!
Като лозунг да издигнем
и в миг да се провикнем:
"Не на апатията!
Не на срама!
Не на измамата
Не на съня!
Не!!!"
© Дилян Георгиев Все права защищены