В нощта на спомените...
Много време ме измъчва
спомен ярък и с фине́с –
за една моряшка кръчма
и за бряг далечен днес...
... Всичко бе като легенда
във съдбата на моряк,
след мъглата непрогледна –
изведнъж да видя бряг!...
И там: както се полага
палми, вятър и луна,
а в приятна изненада –
кръчма стара на брега...
А по лунната пътека
озарена с ведрина́
идваше с походка лека
обаятелна Жена...
Нощен бриз вървеше с нея
и разпенваше вълни,
аз пред чудото немеех –
бряг не виждал дълги дни...
... Ако някой каже „нещо“
за „крайбрежните“ жени –
бих му пожелал горещо:
самота до старини́!...
... Казват пиели моряците...
Вярно пием!... Но защо?...
Трезвен кой брои́ маяците –
сам по земното кълбо!?...
За Великите открития
на далечни времена́ –
кръчмите били́ укрития
и етап от Вечността...
За изгубени в Безкрая
на незнайни ширини́ –
всяка кръчма „кът от рая“
е била в онези дни...
Но Светът това забравил
(няма да се промени́!)
е несправедлив по право
за „моряшките“ жени...
... Помня лунната алея
и вълшебната Жена –
с ореол от страст над нея
как излезе на брега!...
С порив вятърът премина
над искрящите води́
и във този миг Богиня
от мечтите се роди́!...
31.10.2020.
Едно време в Северния пасифик
© Коста Качев Все права защищены