3 мар. 2013 г., 19:14

Време за спомени 

  Поэзия
738 0 5

      Време за спомени

 

Знам, че нищо няма да бъде същото,

но някой ден, пораснала, несъща,

и още по детски припряна,

ще се кача на тавана

на старата бащина  къща.

Ще го направя тайно и скрито -

да не ме види мама,

да не викнат с баща ми:

„Спри се, върни се,

лудетино!”

Как да им кажа:

„Връщам се в детството цветно!...”

Щом чуе стъпките ми боси,

обратно времето ще ме завихри

без укори и без въпроси

в една единствена посока,

за да се втурна в най-дълбокото...

Друг няма да види какво ще се случи:

там ще погаля старата шарена стомна,

там ще отключа

някогашните спомени -

прашни и избелели,

              осиротели,

              смешно-палави,

              закачливо-дръзки,

              боси, сламенокоси,

              с лунички,

              с издрано коляно.

Ще открехна вратата,

ще ги отнема от тъмното -

помилвай ги есенно слънце!

Помилвай и мене!

Утре може да ми е студено...

Ще бъда щастливо-безмълвна.

Ще се сбогуваме дълго-дълго.

После ще ги оставя

пак там

на тавана,

където остана

добрата златна река на детството.

В тъмното да ми бъдат светло.

Когато не ми е останало нищо,

с тях да стъкна огнище.

Да позакърпя скъсаното,

преди да е станало късно.

Да се огледам цялата

            на душата си в огледалото

и от отломките да възкръсна!

 

 

© Роза Стоянова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Мили приятели, ако съумеем да опазим детето в себе си, животът ще продължава да бъде красива и любопитна загадка...
  • Спомените са вечно живите въглени тлеещи в душата!Хубаво стихотворение!
  • Малко са ми далечни такъв тип стихове, но някак си твоите ги усещам. Толкова истински и емоционални...
    Хареса ми и този!
    Явно много от нас имат подобни спомени
  • В запазените вещи живее духът на миналото...
    Вълнуващо завръщане към детството, красиво написано!
    Празничен поздрав!
  • О,Роуз! Имам такъв стар куфар,който пази старите ми тайни-писма от едно далечно време,посветени стихове,снимки с любими хора.Къде ме върна бе момиче! Много сладки спомени,които ми пълнят очите!!!
Предложения
: ??:??