5 may 2023, 12:47  

,,Да се завърнеш в махала Баба Стана” 

  Cuadros » Pintura, Pintura al óleo
582 4 2

© Наталия Георгиева Todos los derechos reservados

,,Да се завърнеш в махала Баба Стана” 
Картината е рисувана с маслени бои върху платно 46/55 см.
ПРОДАДЕНА

🇧🇬В близост до Троянския манастир и село Орешак има едно малко и изключително живописно селище – махала Баба Стана. Тя е на високо, но скътана в гората. На мястото има следи, че е било обитавано още в античността. В близост има тракийско селище, а почти в самата махала траките оставили погребални могили. С идването на римляните обаче, селището било изоставено. И векове наред човешки крак не стъпвал там.
Дошли най-тъмните години на турското робство. През 16-17 век турците минавали из района да събират кръвен данък от тогавашното село Троян. Взимали здравите, хубави, сръчни момчета за еничари, а покрай тях отвеждали и много моми в харемите си. 
Легендата говори, че една вдовица на име Стана, която живеела в Троян по това време, събрала децата си и с тях потърсила по–безопасно място за живот в Балкана. Попаднала Стана на високия хълм, в чиито поли има извори. Мястото било преоткрито за хората. Заселила се тя там, децата и внуците ѝ растяли, създавали свои семейства. Някои от потомците ѝ заселвали нови местности наоколо, които и до днес се наричат с техните имена.

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??