Ако поетите мълчат,
то значи - мъртъв е животът...
И няма ден, и няма път,
и няма Господ Бог! Защото
какво, че онзи е успял
да се сдобие с власт и слава;
какво, че другият живял
е духом нищ, подобно дявол?!...
Ако поетите мълчат,
то значи - мъртъв е животът!
И всеки ден, и всеки път
на Господ слагат му хомота!
Безмълвието ражда думи,
кълнù, макар и не на глас.
В душата на поета струни
отекват в песенния час
и с тях по-силен е творецът -
дори пред прага на смъртта
той пее, за да му е леко
и, горд, прощава се с света!...
Ако поетите мълчат,
то значи - мъртъв е животът!
Къде ли песните летят,
ако поетите мълчат?!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Todos los derechos reservados
Страхотно е!