Царе и пешки
Човекът много трудно осъзнава
допуснатата и редовна грешка.
От дете мечтае да живее в слава,
мислейки се за цар докато е пешка.
Пешки са почти всички на тази планета,
накъдето и да обърнеш, все роби.
И един ден, когато душата бъде отнета,
няма да останат дори и микроби.
Толкова за дребните и жалки чиновници,
вечно плаващи в капан от заблуди.
Светът обаче помни онези бунтовници,
които първо са били наричани луди.
Да си луд, значи да си иноватор,
дори когато масово те отричат.
А не поредният измислен консерватор,
който сляпо вярва, че го обичат.
Благодарна съм на всички онези царе,
които се раждат, за да изгряват.
Чакат ги още много ветрове,
но пък има какво да ни дават.
Мисълта за промяна и мисълта за прогрес
дълбоко заложени са в малцина играчи.
Техните действия не са само за днес,
защото ги чакат съдбоносни задачи.
гр. Велинград
09.12.2023 г.
© Айлин Мустафа Еврен Todos los derechos reservados