7 ene 2011, 22:59

Дървото 

  Poesía » De amor
721 0 4

Дървото

 

Семенце отнякъде вятър донесе,

На хубаво място в земята поднесе,

Огрява го Слънце през слънчево време,

Дъждецът поръсва плодното семе.

 

Слънце и Дъжд в хармония нежна

На семето дават грижа прилежна,

Досущ както рима в любовна поема...

И крехко стебло от земята поема.

 

Бързо израстна нежна фиданка,

Стана дърво с жадувана сянка,

Клони разлисти, цъфна щастливо,

Почти със плод се окичи красиво...

 

Тогава Дъждът се изсипа поройно,

Скри се зад облак Слънцето знойно,

Буря се силна и страшна надигна,

В потоп убийствен бързо изригна.

 

Всичко заля се със тиня и с кал,

Потопът грозен без капчица жал

Дървото прекърши жестоко до корен,

Стволът остана на земята съборен.

 

Дали ще дойде майстор неуморен,

Да даде на стеблото живот повторен,

Дали в прозорче, или в някакво шкафче,

Или просто във мъничко рафтче?

 

Има и тъжна алтернатива такава,

Дървото да лежи на земята остава,

Слънце го грее, Дъжд го обгръща,

Стеблото на червей в храна се превръща...

© Дончо Антонов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Кое дърво желае да е стол или пък маса...,
    или таван резбован за нечия украса?!
    Най си струва дървесината във книга да се проектира,
    но не си струва дори заради книга, дървета да умират...

    Природата е отредила на дървото най-добрата съдба,
    то вероятно ще изгние доволно в пръстта,
    където продължава живота, скрит в земята
    и в майчина прегръдка се гушат семената...

  • Благодаря, Илко!
  • Благодаря, Славяна!
  • Невероятен стих, поздравления...
Propuestas
: ??:??