27 jun 2021, 7:59

Еньовден 

  Poesía » Civil, Otra
764 0 2

                                       Еньовден

 

 

 

В ранна утрин първи на слънцето с лъчите,

девойки млади с бели роби хванали се за ръка.

Берат цветя и билки за здраве момите,

а росата и тревата галят техните крака.

 

Косите им дълги украсени с цветя,

снагите им кръшни, една красота.

Венци от цветя кичат техните глави,

хванали се за ръка танцуват на празника.

 

В нощта на този ден се отваря небето

и чудеса стават, гласи поверие едно.

Звездите слизат на земята в полето,

омайват тревите и цветята целебно.

 

А вечер хванали се всички на хорото,

играят, скачат ергените и момите,

Пращат искрите в огъня от дървото,

а момците го прескачат да са здрави.

 

© Валентин Миленов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??