Възседнал своя кон горд воина,
в едната ръка с лък а в другата стрела.
Изправил гордо той своята глава,
а на черната му дълга коса корона от пера.
Роден и израснал от малък в прерията,
със своето племе апачи, препускал на воля.
Гонели стотиците бизони да осигурят храна,
живеели в Америка на своята родна земя.
.
Но дошъл белият човек с пушка в ръка,
прекосили много хора "Голямата вода".
С коренните жители те повели борба,
взели им земята и тяхната прехрана.
Тогава индианците защитили своята земя,
борба за своята жена, дете, майка и баща.
Белият човек това никога не го разбра,
взе земята им и ги изпрати в резервата.
Голямата мечка, воина там не издържа,
на лошата храна и на белите омразата.
Яхна мустанга и препуснаха към прерията,
със своят син Малката мечка избягаха.
И стояха двамата червенокожи син и баща,
възседнали конете на върха на планина.
Разказваше бащата на сина за техните братя,
за тяхната борба и нерадостната им съдба.
В очите на момчето имаше много тъга
и една сълза се спусна по лявата му страна.
Воините никога не плачат запомни, момче,
те се борят и побеждават с каменно лице!
© Валентин Миленов Todos los derechos reservados