7 jun 2013, 13:11

Истината за Светия Граал 

  Poesía
884 1 4

 

 

ИСТИНАТА ЗА СВЕТИЯ ГРААЛ

 

 

Голгота...

Боже, просто хълм невзрачен –

не планина, за митове достойна...

Не е в Голгота работата, значи

– днес хиляди се качват там спокойно;

 

днес всеки носи кръст в мъглата гъста,

разпънат върху грижи и проблеми,

така че главното не е и в кръста –

разпятие е днес самото време.

 

Днес всеки вдига храм, строи олтари,

пред своя бог с молитва коленичи

и значи – светостта не е във вярата

и смисълът е много по-различен.

 

Днес свой Ахасфер вече има всеки,

и всеки е търговец, влязъл в храма;

с разбойници вървим в едни пътеки,

живеем в грях, печелим от измама;

 

Пилат ни съди, докато сме живи,

а дните ни са ViaDolorosa,

оцет и жлъч съдбата ни налива

и цял живот по тръни ходим боси.

 

Какво тогава?

Преди двайсет века

Исус Христос възкръснал в дни сурови.

Но всяка нощ нали умира всеки?

Нали се буди възкресен отново?

 

Днес болката е лого на живота

и ни предават хиляди Пилати...

Затуй ли си измисляме Голготи

и възкресения подир разпятия?

 

Затуй ли?

Може би в една измама

човекът смисъл и кураж намира,

отричайки, че смисъл всъщност няма,

че даже вечността все пак умира;

 

че сив, жесток и грозен е животът

и участта човешка е нещастна...

Измислици са кръст, Исус, Голгота,

Граалът е измислица прекрасна.

 

Животът в нея вечно побеждава,

Христос възкръсва в огнени сияния

и, възвисен над този свят, остава –

легенда,

или мит,

или предание...

 

 

 

 

© Валентин Чернев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??